Hoe weet je wanneer een avocado rijp is?

Geplaatst op 10-02-2023

Categorie: Eten en drinken

Als je van avocado houdt, dan wil je natuurlijk altijd zeker weten dat je een rijpe avocado kiest wanneer je naar de supermarkt gaat. Maar hoe weet je nou wanneer een avocado rijp is? Hieronder geven we je een aantal handige tips!

Voel de avocado

Een van de manieren om te bepalen of een avocado rijp is, is door de avocado te voelen. Dit doe je door de avocado tussen je duim en wijsvinger te drukken. Als de avocado soepel is wanneer je erop drukt, dan is de avocado waarschijnlijk rijp. Als de avocado nog hard is, dan heeft hij waarschijnlijk nog een aantal dagen nodig om rijp te worden.

avocado rijpKijk naar de kleur

Een andere manier om te bepalen of een avocado rijp is, is door naar de kleur van de avocado te kijken. Een rijpe avocado is meestal donkergroen tot zwart van kleur. Als de avocado nog lichtgroen is, dan heeft hij waarschijnlijk nog een aantal dagen nodig om rijp te worden.

Probeer de steel uit de avocado te verwijderen

Als je de steel uit de avocado wilt verwijderen, dan is dit een goede manier om te bepalen of de avocado rijp is. Als de steel gemakkelijk uit de avocado verwijderd kan worden, dan is de avocado waarschijnlijk rijp. Als de steel moeilijk uit de avocado verwijderd kan worden, dan is de avocado waarschijnlijk nog niet rijp.

Gebruik een keukenweegschaal

Als je een keukenweegschaal hebt, dan is dit een nauwkeurige manier om te bepalen of een avocado rijp is. Weeg de avocado en vergelijk het gewicht met het gewicht van een rijpe avocado. Als het gewicht van de avocado hetzelfde is als het gewicht van een rijpe avocado, dan is de avocado waarschijnlijk rijp. Als het gewicht van de avocado lager is dan het gewicht van een rijpe avocado, dan is de avocado waarschijnlijk nog niet rijp.

Maak gebruik van je neus

Een andere manier om te bepalen of een avocado rijp is, is door gebruik te maken van je neus. Als je de avocado ruikt en je ruikt een zoete, fruitige geur, dan is de avocado waarschijnlijk rijp. Als je geen geur ruikt, dan is de avocado waarschijnlijk nog niet rijp.

Rijping bevorderen

Als je een onrijpe avocado hebt gekocht en je wilt hem zo snel mogelijk rijp maken, dan kun je hem in een bruine papieren zak met andere vruchten leggen. Vruchten als banaan en appel geven namelijk ethyleen gas af, wat de rijping bevordert.

Rijping vertragen

Als je een rijpe avocado hebt gekocht en je wilt hem zo lang mogelijk houden, dan kun je hem het beste in de koelkast leggen. Hierdoor wordt de rijping vertraagd.